Quiche z brokułami i sałatka z sosem malinowym

Jedno jest pewne. Po tym #homeoffice zostanę drugą Magdą Gessler. Nie wiem czy już rzucać etat i otwierać własną restaurację czy jeszcze poczekać z robieniem kariery w tefałenie. 😀 Szukasz pomysłu na obiad? U mnie na salony wjechał właśnie quiche z brokułami do tego sałatka z sosem malinowym. A więc do dzieła!

Standardowy przepis na kruche ciasto: 250g mąki pszennej, 125g masła, 1/4 łyżeczka soli, 50ml zimnej wody.

Wszystkie składniki zagniatam w misce, dobrze wyrabiam ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 1h. Jeśli masz blaszkę do tarty możesz ją wykorzystać (to zależy ile farszu powstanie ze składników), ja używam zwykłej tortownicy (bo więcej się zmieści). Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki również. Następnie wylepiam ciastem dno oraz boki. Dno nakłuwam widelcem. Ciasto podpiekam ok 10 minut w piekarniku.

Nadzienie: jeden brokuł podzielony na różyczki, 3 jajka, 250g sera białego tworogowego półtłustego, 100g startego żółtego sera, pół szklanki mleka, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Brokuł należy chwilę podgotować w wodzie i osuszyć. Jajka miksuje z mlekiem, śmietaną i na koniec dodaje biały ser. Nie musisz mocno miksować sera, ja lubię jego większe kawałki. Dodajemy sól, pieprz i starty żółty ser – mieszamy. Wyjmuję podpieczone cisto z piekarnika. Na spodzie układam brokuły. Wszystko zalewam masą i na wierzch posypuje ziołami. Piekę około 20 minut w piekarniku. Stan upieczenia sprawdzam po tym czasie drewnianym patyczkiem. Takie babcine sposoby.

Sos malinowy do sałatki to nic prostszego! Mrożone maliny miksujesz w malakserze. Przekładasz je na podgrzaną patelnię i dodajesz dowolnej substancji słodzącej (cukier, ksylitol, syrop z agawy np). Mieszasz, aż wszystko się zagotuje. Możesz sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek – ja niestety byłam na to zbyt leniwa i je pozostawiłam. Sosem wystarczy polać zielony mix sałat (najlepiej roszponkę i ruccolę). I gotowe! Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *