PUDDING Z CHIA

Słoiczek pełen pyszności, w sam raz na upalne dni. Pyszny, pożywny i błyskawiczny w przygotowaniu. Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia! Nie odmawiam sobie przyjemności jedzenia, bo przecież człowiek karmi się wszystkimi zmysłami. Człowiek głodny to człowiek zły, nie mogący się na niczym skupić, bez energii i uśmiechu. Dlatego każdego dnia sięgam po owoce i warzywa. Jak przygotować słoiczek pyszności?

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii argentyńskiej, podbiły serca miłośników zdrowego stylu życia już kilka lat temu. Mają dobroczynne właściwości dla zdrowia. Mój ulubiony pudding z chia to ten z mleczkiem kokosowy i owocami.

Potrzebujesz: 2oo ml mleczka kokosowego, owoce sezonowe, granolę

Wykonanie tej pyszności jest naprawdę dziecinnie proste. 2oo ml mleczka kokosowego wlewasz do miseczki, dodajesz dwie łyżeczki nasion i intensywnie, przez kilka sekund mieszasz widelcem tak, jakbyś robił kogel mogel. Miseczkę z tą wymieszaną miksturą wstawiasz na dwie godziny do lodówki (w międzyczasie mieszając jeden raz). Po wyjęciu z lodówki dodajesz te składniki, które lubisz: świeże owoce, granolę własnej roboty, orzechy, rodzynki… Możesz wymieszać wszystko, lub układać warstwami w osobnej misce tak, jak ja zrobiłam to na załączonym zdjęciu. Taki pyszny słoiczek zabieram ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *