Inspiracje na świąteczne śniadanie

„Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symbolicznie obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno”. Myślę, że dzisiaj dla każdego z nas najważniejsze jest zdrowie, dlatego właśnie tego życzę Wam najmocniej. Ten szczególny czas izolacji społecznej niech będzie dla Was powodem do zadumy i zastanowienia się nad własnym życiem oraz nad tym dokąd zmierzacie.

Dzisiaj podsyłam Wam inspiracje na świąteczne śniadanie. Po skosztowaniu święconki i podzieleniu się jajkiem, warto skosztować dodatkowych potraw, które przygotowało się z myślą o najbliższych. Nasz stół w tym roku jest tylko na dwóch osób (i psa), także nie szalałam zbytnio z przygotowaniami. Wychodzę z założenia, że jedzenia się nie marnuje i warto robić przemyślane zakupy tak, aby żywności nie marnować i nie wyrzucać.

Po raz pierwszy w życiu, samodzielnie upiekłam chleb. Zawsze wydawało mi się to jakąś magią, a jednak udało się i to dzięki przepisowi tak prostemu, że naprawdę każdy z Was będzie w stanie go zrobić. Zdrowy chleb z ziarnami, upieczony w zaciszu domowym… i ten zapach… przypomniał mi czas dzieciństwa, kiedy moja babcia wyrabiała ciasto i piekła razowy chleb w blaszce…

Chleb z ziarnami.

Potrzebujesz: 450g mąki pszennej (lub pół na pół z żytnią), 3g soli, 3g sody, 1,5 szklanki kefiru. Dodatki: majeranek, chia, ziarna słonecznika, rozdrobnione orzechy włoskie. (Suchych składników dodałam sporo, dlatego konsystencja chlebka była inna niż tego z żurawiną). Całość zagniatasz, formujesz bochenek, delikatnie nacinasz górę i smarujesz masłem, pieczesz 20 minut w piekarniku 230′. Drugi chlebek upiekłam w małej blaszce, a powyższy przepis nieco zmodyfikowałam i dałam tylko po 1 garści składników suchych i trzy garści żurawiny. Możesz eksperymentować do woli wg. uznania i tego co lubisz. Oba chlebki wyszły smacznie.

Na świątecznym stole obowiązkowo goszczą jajka. Zazwyczaj są to jajka faszerowane, jajka w majonezie bądź pasta jajeczna. Ja mam dla Was pomysł na wiosenną sałatkę z gotowanym jajkiem.

Sałatka z jajkiem.

Potrzebujesz: ugotowane jajka na twardo przekrojone na pół, sałata rzymska, roszponka, pomidorki, awokado, kukurydza, starty żółty ser, kiełki rzodkiewki, szczypior, koper, sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem.

Potrzebujesz: jajka na twardo drobno pokrojone, puszka tuńczyka kawałki w oleju własnym, kukurydza, groszek, koperek, sól, pieprz, opcjonalnie majonez. Całość wymieszać. Jeśli nie lubisz tuńczyka, postaw na klasyczną sałatkę warzywną z gotowaną marchewką, pietruszką, jabłkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Podsyłam inspirację, a Ty zrób to wg. własnego uznania.

Sałatka z mozzarellą.

Kulki mozzarelli z pomidorkami umieszczasz w miseczce. Skraplasz oliwą z oliwek i dodajesz zioła prowansalskie, bazylię i pietruszkę.

Wiosenne kanapki, które każda z osób przy stole przygotuje sama dla siebie, w zależności od tego, co lubi i na co ma ochotę.

Wystarczy, że na półmisku przygotujesz wszystkie produkty, z których każdy będzie mógł stworzyć własne kanapki. Chrzan, wędliny i pieczone mięsa jeśli jesz mięso, masło, sałaty, pomidory, ogórki, sery… możliwości jest naprawdę dużo.

W naszym domu dbamy również o szczegóły, które wizualnie umilą nam ten świąteczny czas. Na świątecznym stole zawsze stoją świeże tulipany, które kojarzą nam się właśnie z wiosną. Do tego miłe akcenty w postaci drewnianych zajączków czy czekoladowych słodkich jajeczek.

Mam nadzieję, że udało mi się Was zachęcić do stworzenia własnych ciekawych śniadaniowych pomysłów na świąteczny stół. Tradycyjnie, również i u nas będzie żurek z jajkiem, pieczone warzywa na obiad z kotlecikami, a na deser sernik, babka cytrynowa, bitwa na jajka i wieczorne bieganie. Samych serdeczności dla Was.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *